Bordspellen
Spellen
Hall of Fame
Top 10
Wat moet je spelen ?
Who is Who
Overthehill.com
Leuke links
Online spelen
Trans America
Clans
Potala

Inloggen

FAQ
Logboek
2016
Logboek 2016

 

 

Eén van de populairste spellen van de laatste tijd is Puerto Rico. Puerto Rico is een in mijn oog (een cycloop heeft natuurlijk maar 1 oog, zo gaat dat met cyclopen ….) erg geslaagd spel. De doos en het andere materieel zien er leuk uit, de regels zijn een tikkeltje omslachtig geschreven, maar het speelt eigenlijk heel intuïtief en vooral ook "lekker", ik heb er althans van genoten.

De auteur is Andreas Seyfarth, bekend van Manhattan, ook al zo'n spel, dat vaker op tafel komt. Uitgever is Alea Spiele (Ravensburger), speelduur zo'n twee uurtjes, tenminste als er een beetje handigheid in hebt gekregen. De eerste keer is het wel even zoeken.

Bij dit spel krijg je onmiddellijk associaties met de Kolonisten van Catan, immers ook dit spel gaat over het koloniseren van een eiland. Ik denk echter niet dat Puerto Rico net zo'n succes wordt zoals de Kolonisten van Catan, want het is nét een tikkeltje complexer, althans die indruk wekt het. Voor sommigen is dat misschien een barrière, voor de echte spelletjesfanaat is het misschien juist een aanbeveling. Als je het spel als beginner speelt tegen iemand, die het al eerder heeft gespeeld en toen goed opgelet heeft, dan zal die persoon moeilijk te verslaan zijn. Mij is het in ieder geval niet gelukt. Ervaring betaalt zich dus uit en de goede strategie is dus niet zo makkelijk te vinden, vaak een kenmerk van een goed spel. Dus, let goed op wat de "ervaren speler" doet en probeer dat na te volgen, maar dan beter. En lees de tips & trics!

Ook dit spel gaat over het koloniseren van een eiland, maar in dit spel heeft iedereen zijn eigen eiland, bestaande uit een stad genaamd San Juan en de omringende velden, waar plantages en steenmijnen geplaatst kunnen worden. Als de plantages bewerkt worden door kolonisten, dan produceren ze goederen (mais, indigo, koffie, tabak, etc.).
Met zo'n plantage en een verwerkingseenheid in de stad (ook bemand door kolonisten), bijv. een koffiebranderij als je een koffieplantage hebt, kan je bepaalde waardevolle goederen produceren. Die goederen kunnen dan weer verkocht worden voor geld, waarvoor je dan weer meer en andere verwerkingseenheden kunt kopen, zoals een suikermolen of zo, etc.

Echter, het gaat hier niet om het verdienen van zo veel mogelijk geld, verrassend genoeg. Het gaat in dit spel om het verzamelen van victory points (VP's). VP's krijg je door het verschepen van goederen naar het moederland. Daar krijg je dus geen geld voor of zo. En de waarde van de goederen maakt ook niets uit. Het verschepen van een eenheid van één van je goederen betekent één VP.

Dit is zo'n spel, waar je continu allerlei manieren ziet om je positie te verbeteren, maar je kan niet alles tegelijkertijd doen, je moet de hele tijd kiezen wat het meest noodzakelijk of profijtelijk is.

Iedere ronde begint met een nieuwe startspeler. Die startspeler kiest een rol. Hij kan Burgemeester zijn, de rol Kolonist (Siedler, nee, rustig, het heeft echt niets met Catan te maken, het lijkt er zelfs niet op, de enige reden dat ik de hele tijd Duitse termen gebruik, is omdat het spel er eerst alleen in het Duits was en ik het spel in het Duits heb leren kennen, het is er nu ook in het Nederlands!!), Bouwmeester, Goudzoeker, Handelaar, Kapitein of Opzichter kiezen.

Die rolkeuze start op dat moment een bepaalde fase van het spel. Bijv. de speler kiest een Kolonist, dan kunnen alle spelers een Plantage oprichten op hun eigen eiland. Kiest de speler voor Bouwmeester, dan gaan we met zijn allen gebouwen (koffiebranderij en zo) bouwen, etc.

Er zit dus geen logische, vaste volgorde in het spel, zo van eerst gaan we een koffieplantage bouwen, dan gaan we oogsten, het naar de koffiebranderij brengen, verkopen, etc. Als jij besluit om eerst iets te gaan verkopen, terwijl je nog niets te verkopen hebt, dan houdt niemand je tegen, al is het wellicht niet de meest productieve strategie.

Vervolgens kiest de tweede speler één van de overgebleven rollen en vervolgens doet iedereen de actie, die bij die rol en die fase hoort. Degene, die een bepaalde rol kiest, heeft een bepaald voordeel in die fase van het spel.

Bijvoorbeeld, bij de Kolonist mag de speler, die die rol gekozen heeft als enige een Steengroeve (Steinbruch) kiezen, wat in de rest van het spel op alle aanschaffen 1 goudstuk korting geeft. Heel fijn. Heel, heel erg fijn.

De Burgemeester haalt arbeidskrachten (een beetje dubieus, maar de arbeidskrachten zijn blokjes met een bruine kleur…) naar de respectievelijke eilanden en geeft de gelegenheid om ze in te zetten op de plek, waar ze het meest nodig zijn. Let wel, geen enkele plantage of installatie levert iets op zonder een arbeidskracht. En om te kunnen produceren heb je (met uitzondering van mais) in de stad een verwerkingseenheid nodig om ook echt iets te produceren. Alleen een bemande plantage is dus meestal niet genoeg. Een Burgermeester heeft het voordeel, dat hij een extra arbeidskracht krijgt en bovendien mag hij of zij als eerste iemand van de boot inlijven.
Stel, er zijn 5 arbeidskrachten te verdelen en je speelt met 4 spelers, dan neemt de Burgemeester eerst zijn extra mannetje (m/v) en de eerste van de 5, dan nemen de andere drie een mannetje en de laatste is dan weer voor de Burgemeester. Drie mannen en de andere spelers maar 1, dat is ook heel fijn. Het nieuwe aantal mannen dat verdeeld wordt door de volgende speler die de Burgemeester-rol kiest, is gelijk aan het aantal vacatures bij de gebouwen in de stad, maar is altijd minstens het aantal spelers. Kortom, de kolonisten worden uit het moederland gelokt met een kantoorbaan in de stad, maar eindigen vaak op de plantage….

Bij de keuze van de Bouwmeester kan iedereen installaties/gebouwen kopen. De koffiebranderij heb ik al genoemd, maar ook voor de andere producten zijn er verwerkingseenheden, een tabaksmalerij, een suikermolen (kleintje en een grote), etc. Maar dat zijn niet de enige installaties, je hebt ook gebouwen met allerlei andere leuke eigenschappen (mits bemand) qua aanschafskosten oplopend van 3 tot 9 goudstukken (het bedrag in het witte cirkeltje linksonder). Hoe duurder hoe leuker de eigenschap, tenminste dat lijkt zo.

Daarnaast zijn er ook nog 5 "grote" gebouwen van 10 goudstukken (zie bijvoorbeeld gebouw rechts, het Rathaus). Die hebben eigenlijk geen eigenschap, maar zijn een soort bonus. Die vergroten het aantal VP's. Broodnodig voor de winst in het spel en let wel, er zijn er maar 5, van ieder type is er maar één exemplaar. De Bouwmeester heeft de eerste keuze bij de gebouwen en heeft bovendien 1 goudstuk korting. Een Bouwmeester met een steengroeve heeft al 2 goudstukken korting, dus dat schiet al aardig op.
Overigens, rechtsboven op de gebouwkaartjes zie je een rood getal staan, ook dat zijn victory points, die op het einde meetellen!! Niet doorslaggevend, maar wel mooi meegenomen.

De volgende rol is de Opzichter. De plantages gaan dan produceren, tenminste, mits er verwerkingscapaciteit is. Alleen mais kan met alleen een bemande plantage geproduceerd worden. Dat maakt mais een interessant product, zeker aan het begin van het spel. De Opzichter zelf krijgt aan het einde van de beurt nog een extra goed van de goederensoorten, die hij of zij eerder geproduceerd heeft. Tenminste, als ze er nog zijn. Want de goederen zijn er niet onbeperkt, hoe duurder de goederen, hoe minder er van zijn.

De Handelaar. De goederen kunnen verkocht worden naar het handelshuis. Koffie voor 4, suiker voor 2, mais levert zelfs helemaal niets op (levert wel net als de andere goederen VP's op bij het verschepen naar het moederland). Echter, tenzij je het Kontor (kantoor) gebouw hebt met een speciale eigenschap, kan van iedere goederensoort maar 1 item verkocht worden en in totaal kunnen er die beurt maar maximaal 4 goederen verkocht worden. Die handel is dus heel beperkt en niet echt een goede methode om structureel aan geld te komen!! Zie tips&trics.

De Kapitein. Dit is de fase, dat er goederen naar het moederland verscheept gaan worden en er dus VP's gescoord gaan worden. Met 4 spelers wordt het transport verzorgd door 3 boten van wisselende grootte. Iedere boot heeft 1 soort goederen aan boord, wel heeft iedere boot een andere soort. Beginnende met de kapitein moet iedereen op zijn beurt beginnen goederen te laden. Iedere beurt 1 soort goederen in 1 bepaalde boot. Voor ieder geleverd goed scoor je 1 punt. Als de boot vol is, dan houdt het voor dat soort goederen deze beurt op.

En nu komt het tricky onderdeel, alle goederen die niet verscheepd zijn, worden vernietigd, tenzij je een Lagerhaus (voorraadschuur) hebt. Drie boten, 4 soorten goederen, geen Lagerhaus, dat kan heel pijnlijk zijn. Pas als aan het einde van de Kapiteinsfase een boot vol is, wordt de boot teruggevaren naar het moederland en is de boot bij de volgende Kapiteinsfase weer beschikbaar om opnieuw te laden. Niet noodzakelijkerwijs dezelfde goederensoort! De Kapitein krijgt 1 gratis winstpunt.

De laatste rol is die van Goudzoeker. In die fase gebeurt in principe niets, alleen degene, die deze rol kiest krijgt een gratis goudstuk. Maar, als de beurt afgelopen is, wordt de volgende speler startspeler en begint het spel van voren af aan. Er is dan 1 geniepigheidje. Iedere rol, die de vorige ronde niet gekozen is, krijgt een bonus van 1 goudstuk voor de eerste, die die rol kiest. Zo wordt op den duur ook de goudzoeker interessant. Er gebeurt dan weliswaar niets in de goudzoekersfase, maar als je een tijdje wacht, dan krijgt degene, die hem kiest een dikke goudbonus, dus ergens is het toch echt een goudzoeker….

Dit geeft een aardige indruk van het spel. Het ziet er leuk uit, het speelt lekker. Als ik een minpuntje moet geven, dan zou het zijn, dat je vooral met je eigen eilandje bezig bent. Er is wel interactie, maar de eerste paar keren, heb je handen vol aan je eigen eiland en je eigen beslommeringen. Verder is het mijn ervaring, dat een opgelopen achterstand erg moeilijk te repareren is. Lees daarom de tips&trics. Alles met elkaar een puik spel!!

Cycloop

Lees ook de technische & tactische tips... Terug naar het overzicht

 

Luister


Lees


Speel


Reacties