Bordspellen
Spellen
Hall of Fame
Top 10
Wat moet je spelen ?
Who is Who
Overthehill.com
Leuke links
Online spelen
Trans America
Clans
Potala

Inloggen

FAQ
Logboek
2016
Logboek 2016

Recensie Historie Openingen Openingstheorie
Machten Rusland Varianten

Diplomacy

Openingen

Wat is de beste opening met…..?

Die vraag heeft natuurlijk geen eenduidig antwoord. De echte diplomacy speler laat die keuze vooral afhangen van de onderhandelingen. Pragmatisme is in diplomacy een groot goed. Maar toch, hoe ga je die onderhandelingen dan in, bijv. als je met 6 volkomen onbekende tegenstanders te maken zou krijgen….

AUS, Oostenrijk-Hongarije

Ik speel in ieder geval A Vie-Gal, als je de Rus in Galicie laat, dan leg je 3 supplies (Vie, Bud en Rum) open. Aan-me-nooit-niet. Standaard verder is F Tri-Alb-Gre-AEG, wat anders? De belangrijkste keuze is wat te doen met A Bud?

Ik houd niet van A Bud-Rum. Als de Rus A Mos-Ukr opent, dan gooit hij of zij je toch weer uit Rum, maar komt de BLA definitief in Turkse handen. En alles wat goed is voor Turkije, is slecht voor de Oostenrijker. Meestal wordt het dan toch maar het neutrale A Bud-Ser en doe je je best om zowel de Rus als de Italiaan mee te krijgen richting de Turk en hopen, dat je daarna niet geplet wordt door deze twee.
Met Ser kan je dan ten eerste F Alb bijna op zeker naar Gre steunen voor een extra build en als de Italiaan een idioot is, dan kan je altijd Tri weer terugpakken. En Ser is natuurlijk wel fijn om te hebben, want het kijkt naar maar liefst 5 supplies. Het alternatief is A Bud S A Vie-Gal in het geval van een Key-Lepanto (zie de Italiaan), maar dan moet je wel heel zeker van de Italiaan zijn.

ENG, Engeland

Meestal zie je Engeland noordelijk openen, F Lon naar de NTH en F Edi-NWS en het leger wordt vaak in York of Edi klaargezet voor convooi naar Noorwegen. En daarna gaat het verder richting StPet, Swe of Den. Je zult mij dat ook wel eens zien spelen, al zal ik dat leger nooit wegconvoyeren, maar rustig in Engeland laten staan om het voor Franse vloten erg onaantrekkelijk te maken, achterlangs te komen en Lpl te pakken via de NAO of de IRS. Verder zal ik altijd even met de Rus overleggen of we de Duitse vloot in Den niet kunnen laten doorschieten naar Swe en dan daar achteraan spelen om Den te pakken. En je zult mij nooit Belgie zien pakken, nooit supplies tussen twee partijen pakken, dan drijf je ze vroeger of later in elkaars armen.

Maar nog veel aantrekkelijker vind ik het om onverwachts (met niemand over praten dus, zelfs niet met je potentiele bondgenoten) naar het ENC en Wal te openen. Het mooiste is als Frankrijk dan de vloot van MAO terugspeelt naar Brest (soms zelfs met jouw steun om een zelf-standoff op Brest, F MAO-Bre en A Gas-Bre te doorbreken) en dan geen tweede vloot kan bouwen, of als hij het toch per se wil, in het verre Marseille en de Italiaan zenuwachtig maakt. Als Duitsland en mogelijk zelfs Italie dan mee gaan doen, dan heb je een goede kans om op termijn veel in Frankrijk te winnen en bovendien ben je dan verlost van je enige echte bedreiging. Nog 1 tip, raak nooit, maar dan ook helemaal nooit de NTH kwijt. Als dat gebeurt, ben je er geweest.

FRA, Frankrijk

Hoe makkelijk kan een land zijn? Meestal open ik de Vineyard Opening, F Bre-MAO op naar Por (of Spa), A Par-Bur (blokt mogelijk A Mun-Bur, kan Mar afdekken als de Italiaan naar Piedmont opent en anders heb je nog een optie op Belgie, Munchen of het Ruhrgebied!!) en A Mar-Gas (mogelijke standoff op Bre als er naar ENC geopend wordt. Als iemand een rare zet doet, kan je alles afdekken (Bre en Mar) en normaal gesproken kun je nog steeds Spa pakken en dat is beter dan dat leger doorschuiven naar Por, dat kost je een extra beurt om weer terug aan het front te komen. Niet doen. Wel altijd minstens 1 vloot en 1 leger bouwen. Ik laat de derde build, als die er is, vaak liggen. Je hebt hem defensief niet nodig, het ziet er optisch beter uit (minder sterk) en je weet nog niet hoe je hem offensief wilt gebruiken, of het een vloot of een leger moet zijn en altijd wordt er later wel iemand alsnog door verrast.

Met die legers spijker je het over land dicht, Verdun revisited, en ga je zitten proberen of er in Duitsland iets te halen valt. Met die 2 vloten ga je voorlopig helemaal niets doen. Wachten, wachten, wachten, totdat Engeland zijn hand overspeelt in het noorden en oosten, dan slacht je hem af en wint het spel. Makkie.

GER, Duitsland

Hoe agressiever hoe beter, hoe langer je geen vijandelijke legers aan je oostgrens hebt, hoe beter het resultaat. Vaak open ik F Kie-Den en laat de Rus Zweden binnen. A Ber-Kie-Hol. A Mun ligt aan de onderhandelingen: Bur, Ruh/Bel, misschien zelfs Tyr. Altijd eerst een leger en dan pas een tweede vloot bouwen. Het liefst in Kiel. Hol, Bel, Den, Swe, dat is al 7, dat kan al winnend zijn, maar anders ga je toch voor Nor, Edi, StPet en Par?

ITA, Italie

Nooit, nooit de Oostenrijker aanvallen. De Oostenrijker is in 99% van de gevallen je vriend. Verder heb ik nog nooit een Italiaan gezien, die echt gewonnen heeft door Frankrijk aan te vallen. Daarom speel ik bijna altijd een Lepanto. Dat is anti-Turks. Open F Nap-ION en A Rom-Napels of Apulie en convoieer naar Tun (als je de vloot naar Tun stuurt, kost het je een beurt extra om weer terug in de ION te komen). Bouw een tweede vloot in Napels en speel F ION-EMS en F Nap-ION. Vraag de Oostenrijker om F Gre-AEG te spelen. Daarna A Tun-Syr en Smyrna valt al bijna. Tip: ga nooit naar Bul, dan zit je tussen de partijen en drijf je ze in elkaars armen.

Ik heb bewust A Ven niet genoemd. Dat is een dilemma. Ik voel wel wat voor A Ven-Pie, tenslotte kan Frankrijk wel wat afleiding gebruiken, maar zoals gezegd, dat moet niet ontaarden in een grootschalig conflict, dat kent alleen maar Italiaanse verliezers. Ik heb een creatieve geest ooit A Ven-Tyr-Mun-Bur zien spelen, maar dat is wel een heel wild plan.
Heel schijterig is A Ven-Apu (A Rom-Nap) en dan daar blijven staan en later een afgesproken stand-off op Venetie spelen met de Oostenrijker. Liever nog laat ik Venetie gewoon staan, maar het allerliefst speel ik een zogenaamde Key-Lepanto, waarbij A Ven afgesproken met de Oostenrijker naar Tri en dan naar Ser speelt. Dat is een enorm risico voor de Oostenrijk en alleen hele ervaren spelers durven het aan en voeren het goed uit, maar het is een van de krachtigste bondgenootschappen van het bord, zeker als de Oostenrijker en jijzelf een beetje spelen, dat je een conflict hebt, dat het dus niet is afgesproken. Als de Rus en de Turk niet onmiddellijk reageren, dan overleven ze het niet!!

RUS, Rusland

Twee zetten liggen eigenlijk al vast A St Pet sc-GOB-Swe (wat anders?) en F Sev-BLA. Nooit, nooit de Zwarte Zee opgeven!! Een vloot in de BLA kijkt naar 5 supplies en je krijgt hem er nooit meer uit, tenzij je een hele slechte tweede vloot in de BLA bouwt. A War heeft twee keuzes: Gal of Ukr. Vaak wordt het Gal, maar Ukr met een Oostenrijker, die Gal leeg houdt, is veel beter. A Mos is de cruciale keuze. Heel lang is A Mos-Ukr standaard geweest, maar er is altijd een minderheid geweest, die A Mos-StPet speelt. Een fundamentele keuze, afhankelijk van hoe de partij zich ontwikkelt. Ik hou wel van A Mos-StPet. Ik vind het noorden defensief erg zwak en Roemenie krijg je toch wel en veel meer valt er daar voorlopig toch niet te halen. Help in het zuiden gewoon de zwakkere partij en hou evenwicht en probeer in het noorden te scoren. Veel makkelijker.

In het onwaarschijnlijke geval dat je zowel Zweden als Roemenie in de eerste 2 beurten verovert en in Moskou moet bouwen, dan laat ik vaak die tweede build even liggen. Die neem ik later, als mijn buren het vergeten zijn en dan bouw ik hem aan de grens in StPet of Sev.

TUR, Turkije

Je grote opgave is om uit het hoekje te komen. Traditioneel speelt men A Con-Bul, A Smy-Con, F Ank-BLA en gaat een lang, saai gevecht aan. Als Italie en Oostenrijk het samen erg goed kunnen vinden, dan kun je overwegen om meteen A Con-Bul, F Ank-Con-AEG-ION, A Smy-Arm-Sev te openen om de Russische vloot weer terug te drijven naar Sev. Riskant, maar het geeft je een kans. En het maakt het spannend.

Dit zijn mijn overwegingen en keuzes, natuurlijk blijft het diplomacy, onderhandelen dus. Die onderhandelingen zijn veel belangrijker dan dit soort strategische overwegingen.

Cycloop

  Terug naar het overzicht

 

Luister


Lees


Speel


Reacties