Bordspellen
Spellen
Hall of Fame
Top 10
Wat moet je spelen ?
Who is Who
Overthehill.com
Leuke links
Online spelen
Trans America
Clans
Potala

Inloggen

FAQ
Logboek
2016
Logboek 2016

 

 

De grootste hit van het afgelopen weekend was de Grote Dalmuti. Je speelt een eenvoudig kaartspelletje, het liefst met veel mensen en als het kan wat later op de dag als de stemming openstaat voor wat meligheid. Degene die het spelletje wint wordt de grote baas, de Grote Dalmuti, nummer 2 de kleine Dalmuti, nummer laatst wordt de grote sukkel, de nummer 1 na laatst de kleine sukkel. En je gaat meteen allemaal op volgorde zitten. Dat wil zeggen, voor de Grote Dalmuti is er een zeer royale grote zetel, naast hem op een iets minder grote zetel de kleine Dalmuti, etc. De sukkels moeten blij zijn als ze uberhaupt een zitplaats hebben, in het beste geval een poef.

Lachen….

Nu is het de regel, dat je gedurende het spel de orders van je meerderen strikt opvolgt. Natuurlijk binnen redelijke grenzen, maar kaarten schudden, drankjes halen, kussentjes afstaan, een hoeraatje voor de grote baas, een nekmassage hoort allemaal bij het takenpakket van de sukkels. Het is de taak van de bazen om zo origineel mogelijke pesterijtjes te verzinnen en het is de taak van de sukkels om zo snel mogelijk zelf baas te worden en af en toe de orders te saboteren. Een glas water halen, wordt dan al snel een glas warm water....
Natuurlijk mag je opdrachten naar beneden doordelegeren, maar ja hoe lager je zit, hoe minder tolerant je eigen bazen worden voor zulk gedrag. En het mooiste is natuurlijk de wraak. Ik heb erg gelachen om die persoon, die zijn kussentje af moest staan aan de baas en toen de rollen omgedraaid werden, liet hij de ex-baas op alle aanwezige kussentjes balanceren. Jij wou toch zo graag een kussentje?

Kaartspelletje

Het kaartspelletje zelf is ook wel leuk. Je hebt een dek kaarten met 12 twaalven, 11 elven, 10 tienen, etc. Je verdeelt de kaarten en beginnende bij de grote Dalmuti mag je kaarten neerleggen. Als je al je kaarten als eerste neergelegd hebt, ben je uit en ben je de volgende grote Dalmuti. Die kaarten die je neerlegt, leg je in series van gelijke kaarten neer. Bijv. 5 elven of 4 negens. Daarna is de volgende aan de beurt en die kan ofwel passen, ofwel een gelijke serie van lagere kaarten neerleggen. Dus na 5 elven mag je 5 tienen, 5 negens, etc neerleggen, maar geen 5 twaalven of minder dan 5 van welke soort dan ook.
Als jij een serie neerlegt, waarna alle anderen moeten passen, dan mag jij een nieuwe serie neerleggen, bijv. 3 zevens. Er zijn maar 7 zevens, 6 zessen, etc, de kans dat iemand anders 3 zessen of lager heeft is dan klein, dus hoogstwaarschijnlijk mag je na het pasrondje nog een keer iets wegleggen, zo raak je ze wel kwijt. Er zijn jokers, maar pas op, die moeten ergens anders bij, want alleen gespeeld is de joker een 13 en word je weggespeeld. Zo heb ik een veelbelovende grote Dalmuti in 1 klap grote sukkel zien worden. Als je uit bent gaat het spel verder startende met je buurman.Nu is er voorafgaand aan het neerleggen nog een leuke regel. Namelijk de grote sukkel moet zijn 2 beste kaarten afgeven aan de grote Dalmuti en krijgt daarvoor de 2 slechtste kaarten van de grote Dalmuti terug. De kleine sukkel hoeft alleen maar zijn beste kaart af te staan aan de kleine Dalmuti in ruil voor diens slechtste kaart. Hoe bedoel je, een eerlijk en gebalanceerd spel??

Zeker als je een paar goede rollenspelers er bij hebt, levert dit spel menig lachsalvo op en het is erg meeslepend!

Cycloop

  Terug naar het overzicht

 

Luister


Lees


Speel


Reacties