Bordspellen
Spellen
Hall of Fame
Top 10
Wat moet je spelen ?
Who is Who
Overthehill.com
Leuke links
Online spelen
Trans America
Clans
Potala

Inloggen

FAQ
Logboek
2016
Logboek 2016

 

 

Cartagena heeft alle aspecten, die een goed spel nodig heeft. Het is zelfs zo goed, dat ik het zelfs verslavend durf te noemen. Het speelt gewoon lekker, de regels zijn relatief eenvoudig, maar er komt kunde en ervaring bij kijken om het echt goed in de vingers te krijgen. Het is de eerste keer leuk, maar de honderste keer is het nog steeds leuk. Ik vind de uitverkiezing van Cartagena tot Nederlands Spel van het Jaar 2002 dan ook zeer terecht en het heeft ook mijn stem gekregen.

Een aanradertje dus. Het spel dan maar kopen? Dat kan, maar je kan het ook gewoon op Internet spelen. Maar voordat je op de site gaat kijken, zou ik nog even goed bij jezelf te rade gaan of je daar wel tijd voor hebt, want het is echt verslavend. Ik heb al menig uurtje op de site doorgebracht. En met mij familie, vrienden en bekenden. Dus als je van spelletjes houdt en je wilt graag ook gewoon een normaal leven, dan kun je nu beter verder een ander leuk artikel op deze site gaan lezen…..

De site

Nu is het te laat, zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb. Ik heb Cartagena leren kennen als een van de 4 spelen van de EK 2001. Toen al vond ik het het leukste spel van het stel, maar ik ben er pas echt voor gevallen, toen ik eenmaal de Cartagena-site had ontdekt:

www.cartagena-online.de

Op de site werkt het zo. Eerst moet je een spelersnaam kiezen. Ik heet bijvoorbeeld Cycloop, maar anderen hebben ingewikkelder namen als Hanswurst, Cora (uit Den Haag), Gandalf, mijn Duitse vriendin November, Galaxy-Racing, de Belgische Elga, Matchline of zelfs RichardV, Hef, Hilde, Lex, John of Najib. Ik moet zeggen, sommige spelersnamen spreken erg tot de verbeelding. Zo is er een hele goede speler genaamd Stortebecker. In mijn verbeelding draagt hij altijd zo'n Pruisische helm met zo'n punt er op. Porsche2000 is natuurlijk een looser, maar het ergste zijn de twee hartsvriendinnen Larissa en Beate. Larissa heeft zeker al 50 spelletjes gespeeld, maar nog nooit gewonnen en een zeer laag gemiddelde. Laatst kondigde ze aan een nieuwe tactiek te zullen gaan proberen. Ze werd nog kanslozer laatste… Bij ons thuis hoor je nu af en toe: "Tjee, wat een Larissa opmerking" of "Weer te veel naar Stortebecker gekeken zeker?".

Als je als speler inlogt kom je op de pagina met de actieve spelen. Daar staan je lopende spellen, maar ook de door andere spelers geopende spellen, waar je je voor kunt aanmelden. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een nieuw spel openen. Dan heb je het voordeel dat je zelf het aantal spelers en het spelbord mag kiezen.
De vorige keer, dat ik iets over deze verslaving liep te beweren, heb ik gezegd, dat starten ook een nadeel was en toonde dat met grafiekjes aan. Tja, ik moet bekennen, dat was onwetendheid. Lees daarvoor de tactische en technische tips.

Je hoeft niet het hele spel in 1 keer uit te spelen, zoals op veel andere plekken op het Internet. Je krijgt gewoon volautomatisch een mailtje als je aan de beurt bent, je logt in, voert je zetten uit en je gaat weer wat anders doen. En zo kun je dus ook gewoon een tijdje weg zonder dat je zetten hoeft te doen. En zo gebeurt het natuurlijk ook, dat andere spelers een tijdje geen zetten inleveren. De enige remedie tegen ontwenningsverschijnselen is dan andere spelletjes starten. Nieuwe spellen staan maximaal 5 a 10 minuten open. Helaas is de voertaal Duits, maar een Nederlandse versie is in de maak.

Het spel

Het spel zelf. Cartagena is gesitueerd op een eilandje in het Caribisch gebied. Het is een gevangenis, waaruit nooit iemand ontsnapte, totdat een stelletje gevangen piraten een onderaardse gang naar buiten groef en zich met een sloep in veiligheid bracht. In het spel ben jij de leider van 6 piraten, die aan het begin van een onderaardse gang van 36 velden staan. Op ieder veld staat een symbool.

Om vooruit te bewegen speel je een kaart uit met dat symbool. Dan mag je 1 van je pionnen oppakken en naar het eerste vrije veld met dat symbool gaan. Is het veld met dat symbool bezet door een piraat, van jezelf of van een andere speler, dan mag je dus verder. Kom je bij het einde van de gang en je hebt nog geen vrij veld met dat symbool gevonden, dan mag deze piraat in de sloep springen. De speler, die het eerste alle 6 zijn mannen in de boot heeft, wint het spel.
Er zijn 6 symbolen (flessen, hoeden, pistolen, schedels, sleutels en messen), alle 6 symbolen staan telkens achter elkaar in wisselende volgorde. Alle symbolen komen dus 6 keer voor.

Je begint het spel met 6 kaarten, dat is dus niet genoeg om alle 6 piraten naar de eindstreep te leiden. Daarom kan je ook achteruit bewegen en zo kaarten verzamelen. Als je een piraat terugtrekt, dan trek je hem terug naar het eerste bezette veld met 1 of 2 piraten. Dat kunnen je eigen piraten zijn, maar dat kunnen ook piraten van anderen zijn, dat maakt niet uit. Als je terugtrekt naar een veld met 1 piraat krijg je 1 kaart, als je terugtrekt naar een veld met 2 piraten, dan krijg je zelfs 2 kaarten.

Je kan je dus niet terugtrekken naar een veld met 3 piraten. Als je een piraat terugtrekt en je stuit toch op een veld met 3 piraten, dan ga je gewoon verder naar het eerstvolgende bezette veld met 1 of 2 piraten.

Overigens, meestal kan je zien welke kaartjes je gaat krijgen als je gaat sparen. Telkens worden 12 kaartjes van de stapel opengedraaid, die worden iedere keer gepakt, totdat de "13e" gepakt moet worden, dan worden de volgende 12 opengedraaid. Alle kaarten zijn in gelijke hoeveelheid aanwezig.
Een beurt bestaat uit minimaal 1 zet en maximaal 3 zetten. Een zet is dus ofwel een kaartje uitspelen en een piraat vooruitbewegen of een piraat terugtrekken en nieuwe kaartjes verzamelen.

Tot slot ken je een paar spelvarianten, afhankelijk of je met open of dichte kaarten speelt, de ene heet de Jamaica variant en de andere de Tortuga varinat, maar dat maakt me niet zoveel uit. Op de site zijn de kaarten dicht, dus zo speel ik het eigenlijk altijd.

Meer regels zijn er niet. Heel simpel. Ook speelbaar voor kinderen.

Scores

Om het leuk te houden, heeft de maker van de site een scoring systeem bedacht. Voor iedere piraat, die je in de sloep weet te brengen, scoor je 6 punten, voor een piraat op het laatste segment (van 6 velden) 4 punten, het een na laatste 2, en ook nog 1 punt voor het segment daarvoor. Voor piraten, die nog niet op het bord zijn gebracht, scoor je een strafpunt. Winnen betekent dus 36 punten. Er is natuurlijk een ranglijst met alle gemiddelden, hoewel die af en toe vervuild wordt door spelers, die onder verschillende namen aan hetzelfde spel meedoen en 1 naam erg bevoordelen. Gelukkig wordt er tegenwoordig vooral gekeken naar de ranglijst met spelers met minstens 100 beeindigde spelletjes. Dat zijn te veel spelletjes om de boel te belazeren. Die ranglijst is vrij goed.

De laatste keer dat ik keek stond ik 17e met een gemiddelde van 33,4, daar ben ik al heel tevreden mee. Maar je begrijpt, dat ik helemaal onder de indruk was, toen ik tijdens het Spellenspektakel de bijkans onverslaanbare Elga (34,2), also known as ZZZ (34,1), sprak. Het was dat er nog wat anders te doen was die dag, maar ik had rustig met hem de rest van de dag over Cartagena en onze wederzijdse opponenten willen praten. En als ik me niet vergis gold dat ook voor hem….

En ik moet zeggen, die medespelers maken het wel heel leuk. Natuurlijk mensen, die je al een tijdje kent, zoals mijn ex-collega Zigjam, die ik al jaren uit het oog had verloren door zijn verhuizing naar Zwitserland, maar nu opnieuw tegenkwam, RichardV, de gevaarlijke Voorintholt, Roland (Bakker), de Belgische Kurt, maar zeker mag ik hier mijn vriendin November niet onvermeld laten. Ik weet niet hoe ze in het echt heet, ik weet niet hoe ze er uit ziet, maar in de gemeenschappelijke spelletjes wisselen we allerlei berichtjes uit. Ondertussen hebben we het werkelijk overal al over gehad, familie, problemen op het werk, cultuur, politiek, sex, muziek, vrienden, sport, recepten, waarover eigenlijk niet? Dat is toch ook wel leuk.

Rest mij alleen de lezer uit te dagen om de degens te kruisen. Stuur me een mailtje, noem een tijd, dan zal ik inloggen en de handschoen opnemen! Anytime…

Cycloop

Lees ook de technische & tactische tips... Terug naar het overzicht

 

Luister


Lees


Speel


Reacties