Bordspellen
Spellen
Hall of Fame
Top 10
Wat moet je spelen ?
Who is Who
Overthehill.com
Leuke links
Online spelen
Trans America
Clans
Potala

Inloggen

FAQ
Logboek
2016
Logboek 2016

 

 

De grootste hit tijdens Spiel 2003 was natuurlijk het Spiel des Jahres, Alhambra. Wij hadden het voorrecht, dat Kapitän Matthias Esken ons het spel in een fraaie mengelmoes van Engels, Duits en zelfs Nederlands uitlegde, dat maakte het meteen al een bijzonder spel. Natuurlijk lieten we hem dat eerste partijtje winnen ...
Een spel uitgelegd door Matthias maakt het spel sowieso leuk, maar ook zonder dat was Alhambra de moeite waard, het is gewoon een leuk, goed, niet al te complex spel. En wat het ook extra aantrekkelijk maakt, het is ook voor 2 personen erg goed speelbaar.

Spelidee

Als ik zeg Alhambra, dan denken de meeste mensen aan een Moors paleis ergens in Spanje en een enkeling weet zelfs Granada te vermelden. Dat klopt en inderdaad dat ligt toevalligerwijs vlakbij Cartagena.
In dit spel gaat het om het bouwen van je eigen Alhambra. De speler met het mooiste en grootste paleis wint het spel.

Doel van het spel

Doel van het spel is punten scoren. Punten scoor je op drie momenten tijdens het spel, twee keer wanneer er een puntenwaarderingskaartje wordt getrokken en nog een keer aan het einde van het spel. Je Alhambra begint met een eenzaam fonteintje op de binnenplaats. Aan jou de taak om daaromheen Torens, Tuinen, Paviljoenen, Arcades en ander fraais aan je Alhambra toe te voegen. Als dan de eerste keer de punten worden geteld, dan krijgt degene met de meeste Torens punten, idem Tuinen, idem de andere items. Bij de tweede keer punten tellen krijgt ook de nummer twee nog een paar punten, aan het einde krijgt zelfs nummer drie punten. En natuurlijk zijn er gedurende het spel steeds meer punten te verdienen. Het moet natuurlijk wel een beetje spannend blijven. Verder krijg je nog punten voor de lengte van je buitenmuur.

Een speelbeurt

Eén van de dingen die het leuk maken is de manier, waarop je speelbeurt verloopt. In principe is het simpel. Je hebt iedere keer de keuze om een nieuw element voor je Alhambra te kopen of geld te sparen om er straks eentje te kopen. O ja, je kan ook nog een element, dat eerst nog niet aan je Alhambra paste, maar wat je al wel voor de neus van de andere spelers weggekocht hebt, aanleggen, maar dat gebeurt in de praktijk bijna nooit. Het is namelijk veel handiger om een gekocht element meteen aan te leggen zonder er een beurt aan op te offeren.

Het grappige is dat als jij besluit om te kopen, je als je precies gepast betaald je gewoon nog een beurt krijgt!! Dus normaal gesproken, als je geld spaart, dan wil je in principe zoveel mogelijk geld te pakken zien te krijgen. Maar dat is niet altijd slim. Een beetje kleingeld, waardoor je het straks precies passend kan maken, is verrekte handig en levert je extra beurten op, waardoor je bijv. meerdere dingen kan kopen of eerst kopen en dan meteen in dezelfde beurt weer sparen. Volgens mij is degene, die dat het handigste doet, een goede kandidaat-winnaar.

Geld

Sparen doe je door één van de vier beschikbare kaarten te pakken. Kaarten zijn er in 4 kleuren en van verschillende waarde tussen de 1 en de 9. Echter, je mag meer dan één kaartje pakken, mits de totale waarde van de kaarten onder de 5 blijft. Gezien de waarde van kleingeld is het pakken van meer dan één kaart erg interessant.

Kopen

Iedere keer worden er 4 elementen, de Torens, Tuinen, etc., aangeboden. In iedere van de 4 geldkleuren eentje. Om het element in het gele vakje te kopen, heb je gele kaarten nodig. Voor het rode vakje, rode kaarten, etc.
De elementen zijn van verschillende waarde. Elementen, die veel punten opleveren, zoals Torens, zijn in het algemeen duurder dan de "goedkope" Paviljoenen, al varieert de prijs. Je hebt dure Torens, maar ook minder dure Torens, in de waardering maakt dat verschil niets uit. Het grappige is, dat er van de duurdere elementen veel meer exemplaren zijn. Je zult er dus veel meer van moeten kopen om er de meeste van te hebben. Je voelt hem al aankomen. De speler met de meeste torens, moet daar zoveel voor sparen en betalen, dat het hem of haar wel eens de overwinning zou kunnen kosten. Tenzij meerdere spelers dat denken, want dan… Affijn, wikken en wegen.

Buitenmuur

Een ander leuk aspect van het spel zijn de punten voor de buitenmuur. Aan ieder element, dat je koopt, zitten aan 0 tot 3 kanten buitenmuren. Muren zitten in principe aan de buitenkant, maar je mag ze ook tegen elkaar aanbouwen, al leveren die "binnenmuren" niets meer op. Echter, ieder element moet in een open verbinding staan met het middelpunt van je Alhambra, dat eerste fonteintje. Dus als je teveel buitenmuren hebt, dan kom je in de problemen, want dan heb je op een gegeven moment niet voldoende plekken meer, waar je nieuwe stukken aan kan leggen. En dat is killing.

Kortom, een leuk, niet al te moeilijk spel. Een aanradertje.

Cycloop.

  Terug naar het overzicht

 

Luister


Lees


Speel


Reacties