Bordspellen
Spellen
Hall of Fame
Top 10
Wat moet je spelen ?
Who is Who
Overthehill.com
Leuke links
Online spelen
Trans America
Clans
Potala

Inloggen

FAQ
Logboek
2016
Logboek 2016

Inleiding Regels Aandelen Tiles Maatschappijen

 

Technische & Tactische tips

Inleiding

Het is me nu binnen een maand twee maal overkomen. Je hebt de hele dag gewerkt. Je wilt niet zo'n doorsnee arbeider zijn, dus je hangt niet de hele avond voor de televisie. ook al is dat eigenlijk het enige waarvoor je de energie kunt opbrengen en dan komt er om ongeveer 12 uur 's avonds de 1830-doos op tafel. Bij normale mensen gaat die doos dan vervolgens meteen de kast weer in en gaat men naar bed. Bij mij niet.
Als ik die doos openmaak begin ik al een beetje te glimmen. Mmmm, daar zijn die fijne oranje tiles, de prachtige Empire State Express (treintje 4) en de stoere Priority Deal First Buy/Sell option. Nu ben ik in de gelukkige omstandigheden dat ik op dat tijdstip af en toe in het gezelschap van mensen ben, die net zo raar zijn als ikzelf en bereid zijn de degens met mij te kruisen. Kennelijk realiseren ze zich niet, dat dit spel hen toch minimaal 4 kostbare uren van de nacht gaat kosten. En, wat veel waarschijnlijker is, het misschien wel duurt tot het de volgende morgen weer licht wordt.

Alsof ik die dag nog niets gedaan heb, zet ik een tandje bij en blijf al die uren in opperste concentratie afwegen of ik al dan niet een aandeel New York New Haven in moet ruilen voor een aandeel Boston-Maine. of vice versa. Pas als na afloop de eerste tile van het bord wordt gehaald en weer in de zip-lock gaat, voel ik waarin ik nog meer geïnvesteerd heb dan in papieren spoorwegmaatschappijen. Laat ik dit zeggen, 1830 is een leuk spel. Niet iedereen vindt het leuk, maar ik vind het misschien wel het mooiste spel wat er is.
Het spel is gemaakt door Francis Tresham. Tresham is een levende legende in de spelletjeswereld. Hij bezit de gave om volstrekt unieke spellen en spelregels te verzinnen. Bij andere spellen heb je wel eens het gevoel dat doet me denken aan...". Bij Tresham is dat niet zo. Als je ooit een spel ziet met Tresham als auteur, dan kun je dat spel zonder meer kopen.

Volgende hoofdstuk Terug naar het overzicht

 

Luister


Lees


Speel


Reacties